Zaterdagmorgen vroeg verschenen de eerste wandelaars aan de start om rond 06.30 uur te vertrekken voor hun tocht van 50 of 40 kilometer. Even later gevolgd door de 30 km, de afstand die bij de individuele afstanden de meeste wandelaars trok. In de loop van de ochtend begonnen ook de wandelaars op de 20 km, 15 km, 10 km, 6 km en 3,5 km aan hun sportieve prestatie. Uit de vele reacties na afloop als “Supermooie wandeling en omgeving, volgend jaar weer!” “Was SUPER!”, ‘Top!” bleek dat de wandelaars van alle leeftijden hebben genoten van Leerdam en haar mooie omgeving.

Om 13.00 uur was het de beurt aan de deelnemers aan het defilé om in de stoet, onder muzikale begeleiding van een aantal muziekkorpsen, te vertrekken richting het Hofje van mevrouw van Aerden voor het jaarlijkse feestelijke defilé. Aangekomen bij het Hofje werden ze begroet door leden van het college en de raad van de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden, traditiegetrouw met het confettikanon. Bijna alle Leerdamse scholen waren vertegenwoordigd en naast vele andere bekende groepen konden ook nieuwkomers worden begroet. “Volgend jaar weer”. Het was mooi om te zien dat er zo genoten werd van het feestelijke en gezellige defilé. Niet alleen glunderende gezichtjes van de jonge lopertjes, genietende bewoners van Huis ter Leede en Emma, maar ook voor de andere groepen was het weer een feest om door het centrum van Leerdam te trekken aangemoedigd door het publiek. Eindigend met de tot de Leerdamse ‘Via Gladiola’ omgetoverde Ruijterstraat konden de wandelaars hun welverdiende medaille in ontvangst nemen.

Prijzen
Deelnemende groepen werden beoordeeld door een heuse jury. De jury bestond dit jaar uit: Monique Sentjes, Timmerdorpburgemeester 2019, Martine Visser, raadslid en bekend van de Voedselbank en Nel van Ziel, wie kent haar niet? Naast een prijs voor de mooiste groep en de gezelligste groep werd er een extra prijs uitgereikt. Extra betekende voor de jury: eenheid van een groep, laten zien dat je er bent voor elkaar, met elkaar. Wat mooi! De volgende groepen konden met de welverdiende beker naar huis.
Scholen 3,5 km
Mooiste groep: CBS Juliana
Gezelligste groep: CBS Wilhelminaschool
Extra prijs: OBS Mozaïek
Overige groepen 3,5 km
Mooiste groep: Karate Budo Vincent
Gezelligste groep: Basketbalvereniging
Extra prijs: Robin en familie
Scholen 6 km
Mooiste groep: Klim-Op
Gezelligste groep: Floris Radewijnszschool
Extra prijs: Wilgenhoek
Overige groepen 6 km
Mooiste groep: Nikky’s Dance/No Limit
Gezelligste groep: Oud Leerdam
Extra prijs: SSVG Wijderbij
Groepen 10 km
Mooiste groep: Hart for Her
Gezelligste groep: Hartog & Bikker
Extra prijs: Pedicure, Scouting Hagemans en CBS Juliana

Tot slot
De organisatie kan met ca. 2100 deelnemers terugzien op een geslaagde Glasstadmars. Verheugend was de toename van het aantal individuele wandelaars. We hopen dat ook volgend jaar deze trend zich voortzet en wandelaars weer in groten getale aanwezig zijn. Ook het aantal groepen zagen we ten opzichte van vorig jaar weer toenemen. Jammer is het wel dat we een aantal trouwe (grote) groepen uit voorgaande jaren misten. Hopelijk zijn de fotoverslagen voor die groepen, maar ook voor nieuwe groepen, aanleiding om mee te doen aan de 75e editie.

Evenals vorig jaar, was het ook dit jaar weer een uitdaging voor de organisatie om te voldoen aan de in de in de vergunning opgenomen voorwaarden en het oponthoud voor zowel het verkeer als de wandelaars zo beperkt mogelijk te houden. Dit leek te lukken totdat op het ‘moment suprême’, het moment waarop de stoet onderweg was naar het Meentplein om deze over te steken, één van de ingehuurde beroepsverkeersregelaars onwel werd. In allerijl moest tot actie overgegaan worden door elders staande verkeersregelaars naar het Meentplein te sturen.

De organisatie bedankt de vele vrijwilligers, vooral ook die zich hebben ingezet als verkeersregelaar, rustlocaties en sponsors, in welke vorm dan ook. Zonder hen kan een dergelijk evenement niet georganiseerd worden. Hartelijk dank!

Volgend jaar organiseren we de 75e Glasstadmars. Wat zou het mooi zijn wanneer veel individuele en wandelaars in groepen aan deze jubileumeditie op 16 mei 2020 meedoen. Voor die jubileumeditie willen we ook wat extra’s doen. Dit kunnen we niet alleen. Daarom doen we hierbij een oproep: heeft u (creatieve) ideeën en/of wilt u ons komen helpen? We kijken uit naar jullie reactie via glasstadmarscommissie@gmail.com.

Voor nu kijken we uit naar de Kennedymars, het Rondje in het donker en het Rondje van Leerdam op 27/28 september a.s.